KARTREKKER UIT DE KWAKEL

Wout van Tol maakt graag gebruik van het Ondernemersfonds

Wout van Tol (64) uit De Kwakel is directeur-eigenaar van Quakelplant B.V., een kwekerij met ruim 2 hectare hedera’s, dahlia’s en potanjers. Daarnaast is hij secretaris en penningmeester van de LTO Aalsmeer-De Kwakel en afgevaardigde van deze land- en tuinbouworganisatie in het Ondernemersfonds Uithoorn-De Kwakel.

Als jongetje van tien verdiende Wout zijn eerste zakcentjes met het pluizen van anjers, het wegsnijden van de zijknoppen, waardoor enkelvoudige bloemen ontstaan. De anjers lieten hem niet meer los, want later werd hij anjerkweker. Nu is zijn bedrijf Quakelplant gespecialiseerd in hedera’s en dahlia’s. “Maar“, vertelt Wout, “In de zomer hebben we potanjers als bijteelt, dat is iets van mij, dat vind ik gewoon hartstikke leuk om te doen.”

Nu zijn twee zonen en zijn dochter de dagelijkse leiding over het bedrijf hebben, heeft Wout meer tijd voor andere dingen. Maar actief blijft hij, dat is de aard van het beestje. “Ik kan me nu lekker terugtrekken in mijn eigen kantoor en van alles regelen, onder andere voor het Ondernemersfonds. Dat is een mooi initiatief. Ondernemers kunnen aanspraak maken op een bedrag om dingen te organiseren voor het algemene belang in hun gebied.”

KOM IN DE KAS

“Een goed voorbeeld daarvan is Kom in de Kas, een bekend jaarlijks evenement. Tijdens het eerste weekend van april zetten tuinders de Wout van Tol deuren van hun kassen open voor het publiek, zodat iedereen kan zien, ruiken en proeven wat er eigenlijk allemaal gebeurt achter het glas van die bedrijven. Het is een gratis evenement, met allerlei activiteiten voor volwassenen en kinderen en het wordt erg goed bezocht. Maar de bedrijven liggen ver uit elkaar. Met hulp van het Ondernemersfonds heb ik kunnen regelen dat er drie touringcars ingezet worden.

De bezoekers kunnen parkeren bij Royal Flora Holland, worden daar opgehaald en naar alle locaties vervoerd. Het is maar iets kleins om te regelen, maar het leuke is wel dat het mes aan twee kanten snijdt: de bezoekers worden gratis vervoerd van de ene kweker naar de andere én omdat we laten zien wat we doen, kunnen we mensen en kinderen interesseren voor de tuinbouw.”

PLANTENBAKKEN IN DE KWAKEL

Een ander sympathiek initiatief dat met geld uit het Ondernemersfonds wordt gerealiseerd zijn de plantenbakken in De Kwakel. “Sinds 2014 zorgen we er gezamenlijk voor dat De Kwakel in de zomer een leuk kleurtje heeft. Bij kwekerij De Noordpoel worden rond Moederdag bakken met geraniums gevuld, die we met een mannetje of zes ophangen. De bloemen krijgen een of twee keer per week water, daar is een speciaal karretje voor gemaakt.”

STICHTING PROMOTIE UITHOORN DE KWAKEL

“Plantenbakken en touringcars zijn twee kleine voorbeelden waar het geld naartoe gaat, maar we zijn ook bezig met veel grotere zaken. Ieder jaar komt er een behoorlijk bedrag binnen en dat moet goed besteed worden. Een deel hiervan gaat naar de Stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel, de SPUK. Voor die K aan het eind heb ik gezorgd trouwens, ik zei ‘als die K erbijkomt, doe ik mee’. De SPUK ondersteunt lokale evenementen zoals Culinair Uithoorn aan de Amstel, de All American Day of bijvoorbeeld scholen die een kweker willen bezoeken.”

GROTE PROJECTEN

“Er spelen momenteel twee grote zaken: we zijn bezig om glasvezel te krijgen in De Kwakel en er is een initiatief om een CO2-leiding voor de tuinbouwbedrijven te laten aanleggen. Enorme projecten. Er is geld nodig om zulke plannen te onderzoeken. Die opstartkosten moeten betaald worden en daarvoor kunnen we bij het Ondernemersfonds aankloppen. Jos Holla, de voorzitter van de adviesraad van het Ondernemersfonds Uithoorn-De Kwakel vroeg me waarom ik eigenlijk lid was van de club. Ik zei gekscherend ‘om te kijken of het geld dat voor De Kwakel is bestemd, wel echt in De Kwakel terecht komt’. Maar dat is onzin natuurlijk, we doen dit met elkaar en voor elkaar.

Wij weten wat hier speelt, mensen die ver weg wonen weten dat niet. Directe contacten zijn essentieel, het is belangrijk om goed je verhaal te kunnen doen bij bestuurders en de gemeente. Lokale betrokkenheid en ideeën omzetten in daadwerkelijke actie, daar gaat het ons om!”

HEEFT U EEN PROJECT WAARBIJ WE U KUNNEN HELPEN?